Jafred Esiraba (25) jobber som søppelplukker og er aleneforsørger i hjemmet. Han forteller at livet har gått fra vanskelig til ulevelig etter den enorme prisøkningen på bensin, gass og nødvendige råvarer.

Unge i Kenya:

– Vi gjør oss klare for revolusjon

Opposisjonspolitiker Raila Odinga oppfordrer til protester to ganger i uka for å sette en stopper for de skyhøye levekostnadene. Stigende priser på basisvarer har gjort hverdagen ulevelig for mange kenyanere. I Nairobis fattige områder er ungdommen lei av tomme løfter og gjør seg klare for revolusjon.

Publisert Sist oppdatert

Høylytt diskusjon bryter den rolige morgenstunden i Kibera – et av Nairobis mange slumområder. En gjeng ungdommer sitter i et blikkskur og deler synspunkter og erfaringer etter å ha deltatt i de voldelige demonstrasjonene som har preget Nairobi den siste tiden.

– Kapitalismen må få en slutt! Dette landet drives av en håndfull mennesker med selviske motiver. Nå har det gått så langt at vi gjør oss klare for revolusjon, sier Jafred Esiraba (25).

Han er en av tusenvis av innbyggere som tok til gatene forrige mandag i protest mot de stigende prisene på mat og drivstoff, en fallende valuta, skyhøy inflasjon og den vedvarende tørken som gjør at millioner av mennesker står overfor sult og bønder mister levebrødene sine.

– Falske løfter

Panorama møter 25-åringen hjemme i Kibera like etter at han ble angrepet av politiet, som tok til tåregass og vold for å stoppe protestene.

– Livet mitt har gått fra vanskelig til ulevelig. Vi pleide å kjøpe unga (maismel) for 100 shilling, nå koster en pakke 220 shilling. William Ruto (presidenten, red.anm.) sin valgkampanje handlet om å hjelpe fattige. Han ga oss falske løfter, sier Esiraba.

25-åringen er født og oppvokst her i hjertet av den kenyanske hovedstaden sammen med sine besteforeldre. Helt siden han var liten har han plukket søppel i området, og har de siste årene forsørget familien sin med det lille han tjener. Sammen med andre ungdommer fra Kibera henter han søppel fra folks hjem mot en sum penger. Den jobben har gått fra vanskelig til ulevelig som følge av prisøkningen på råvarer.

– Folk har ikke lenger mat på bordet eller råd til å betale for å få hjelp til søppelhenting. Dette resulterer i at søppelet blir kastet rett ut i gatene. Vi har aldri vært så fattige som nå, sier Esiraba.

Protesters react next to a burning barricade during a mass rally called by the opposition leader Raila Odinga over the high cost of living in Kibera Slums on March 27,2022.
protesters shouts at police as they demonstrate in Kibera over the high cost of living on March 20, 2023

Anklagelser om valgjuks og løgner

Det er den tidligere statsministeren og lederen av opposisjonspartiet Azimio One Kenya Alliance Party, Raila Odinga, som står bak protestene som startet forrige mandag og som fortsatte denne uken. Den 78 år gamle partilederen, som har tapt de fem presidentvalgene han har deltatt i, oppfordrer folket til å ta opp kampen mot den store prisøkningen på basisvarer i landet.

Han anklager også president William Ruto for å ha jukset i fjorårets presidentvalg, til tross for at høyesterett erklærte Ruto som vinner i august i fjor.

Det østafrikanske landet er med sine rundt 50 millioner innbyggere et av de viktigste økonomiske sentrene i regionen. Men fattigdommen øker og en tredjedel av befolkningen lever nå i fattigdom. Under valgkampen fremstilte Ruto seg selv som forkjemper for de undertrykte og sverget å forbedre situasjonen for landets fattige.

Men siden han kom til makten, er situasjonen blitt verre for mange. Ruto har blant annet fjernet viktige subsider for drivstoff og maismel, som er basisvarer i de fleste hushold.

I forrige uke kunngjorde Kenyas energireguleringsorgan en økning på strømprisene fra og med neste måned, til tross for Rutos løfter om at dette ikke ville skje. I februar steg inflasjonen til rekordhøye 9,2 prosent. Samme måned lå den kenyanske shillingen på 126 dollaren, som ifølge Bloomberg er rekordlavt.

Det er det første store utbruddet av politisk uro siden Ruto tiltrådte som president, og protestene har så langt ført til at minst to personer har mistet livet og mer 200 ble arrestert, inkludert flere høytstående opposisjonspolitikere. Demonstrasjonene fortsatte denne uken etter at Odinga oppfordret til å streike hver mandag og torsdag.

Protesterer for datteren

I et annet hjørne av Kibera møter vi Parpetual Samba (23), som i likhet med Jafred Esiraba er født og oppvokst her. Det var naturlig for henne å ta del i protestene.

– Vi dro ut i gatene tidlig om morgen for å ta tilbake livene våre. Tanken var fredelige protester, men politiet tok til vold og skadet mange av oss, forteller Samba.

Hun er en av mange unge som har fått nok av tomme politiske løfter og har bestemt seg for å kjempe for sine rettigheter.

– Presidenten lovet å sørge for å hjelpe oss til et bedre liv. I stedet har prisene doblet seg og vi har ikke lenger råd til å leve. Jeg må kjempe for datteren min og er klar for revolusjon hvis det er det som må til, sier 23-åringen til Panorama.

Lovet hjelp til fattige

Ruto, som var visepresident under Uhuru Kenyatta-regjeringen i nesten ti år, ga mange løfter til folket under valgkampen. Ordene hans vant særlig mange stemmer blant landets fattige.

– Vi vil at alle skal føle rikdommen til dette landet. Ikke bare noen få på toppen, sa Ruto mens han krysset Kenya på tvers for å promotere sin økonomiske plan i forkant av valget, ifølge flere nyhetskilder, deriblant France24.

Det vant hjem til en befolkning hvis hjemland er preget av kriser og korrupsjon.

– Han løy for å få stemmer og brukte historien sin for å få folk til å tro på ham. Nå har han returnert politikken tilbake til det den var før grunnloven kom på plass (2010). Han bedriver nepotisme og resirkulerer de gamle politikerne, sier en leder av en miljøorganisasjon som ønsker å være anonym.

Preget av traumer

Protestene i landet bringer tilbake de mørke minnene fra urolighetene som brøt ut etter valget i 2007, da Mwai Kibaki ble valgt til president. Han slo opposisjonskandidat Raila Odinga og ble erklært vinner av presidentvalget etter påstander om valgfusk og svindel. En voldsbølge brøt ut i flere deler av landet da opposisjonstilhengere kunngjorde en masseprotest mot de offisielle resultatene. Protestene ble til etniske konflikter som spredte seg og førte til at minst 1100 mennesker ble drept og mellom 300 000 og 650 000 ble intern fordrevet i opptøyene.

Victor Odhiambo (32) er breakdanser og leder en kunstbevegelse som retter seg mot folk med ulike traumer. Panorama møter ham i studioet han driver organisasjon fra.

Odhiambo ble sterkt preget at den politiske volden i etterkant av valget i 2007 og trengte terapi for å komme tilbake til hverdagen.

– Jeg mistet mange av vennene som jeg hadde vokst opp med. Det forårsaket flere traumer, men kjærligheten til musikk og dans hjalp meg tilbake til livet. Nå føler jeg en trang til å hjelpe andre som sliter, forteller han.

Odhiambo er også blant de mange som har tatt til gatene i de siste ukenes protester.

– Presidenten solgte oss en idé om at han følte for de fattige, og vi trodde på ham. Siden han kom til makten, har alt gått feil vei og jeg frykter for min datters fremtid.

Ifølge Odhiambo er majoriteten av demonstrantene ungdommer og de fleste av dem er arbeidsledige. Han forteller at det statlige initiativet «Kazi Mtaani», som før maktskiftet hjalp landets mange unge i uformelle bosettinger økonomisk, ikke lenger er operativt.

– Hver ungdom mottok et beløp hver uke og det var nok for å klare hverdagen. Da Ruto kom til makten ble programmet avsluttet, sier han.

Tapte 150 millioner

Demonstrasjonene koster landet dyrt og Nairobi mistet mer enn halvparten av sine daglige inntekter da bedrifter stengte dørene som følge av den første protesten forrige uke.

– Forretningsfolk i Nairobi holdt dørene stengt på grunn av frykt for ødeleggelse av eiendom, og landet tapte rundt to milliarder shilling cirka 150 millioner kroner) som kunne blitt brukt til å opprettholde økonomien, sa visepresident Rigathi Gachagua i etterkant av protestene.

Bedriftsledere og handelsmenn sier at de frykter at konflikten mellom president William Ruto og opposisjonsleder Raila Odinga vil gjøre uopprettelig skade på enkelte sektorer av økonomien.

Kenya Private Sector Alliance (Kepsa) – en forretningslobby som hovedsakelig representerer landets store selskaper – kom nylig med en uttalelse som beskrev protestene som «skadelige» og anmodet opposisjonen om å avlyse dem.

«Demonstrasjoner der eiendom og liv går tapt, som det vi var vitne til mandag [20. mars], har ingen vinnere, og vi kommer alle til å tape [...] Slike handlinger undergraver landets fremtid, forårsaker økonomisk skade og forårsaker frykt», het det i pressemeldingen, ifølge avisen The East African.

Småbedrifter sliter

Toy Market er en av hovedstadens eldste og største markedsplasser. Her møter vi Selina Auma som har solgt tomter og fisk i en årrekke. Hun forteller at hun holder stengt når demonstrasjonene pågår og frykter utviklingen dersom uroen ikke stopper.

– Volden gjør at kundene blir borte og vi mister livsviktig inntekt. Vi må kjempe for endring, men jeg vet ikke om voldelige protester er veien å gå, sier hun.

Den lille bedriften hennes forsørger en familie på seks, og de siste månedene har prisene på varer doblet seg.

– Innkjøpsprisen på tomater har doblet seg. Før kunne jeg selge tre tomater for ti shilling. Nå koster fire tomater det dobbelte, sier hun, og legger til:

– Slik situasjonen er nå, bruker jeg sparepengene mine for å kjøpe inn nye varer.

– Bruker de fattige

Det er ikke bare landets fattige som sliter som følge av den negative politiske utviklingen. I et av hovedstadens mer pengesterke strøk, møter Panorama flere bedriftseiere og arbeidstagere fra den kenyanske middelklassen.

En av dem er Rebecca Mwangi, som jobber med digital markedsføring for et eiendomsfirma og som var hjemme da opposisjonspolitiker Raila Odingas konvoi ankom området, og politiet svarte med bruk av tåregass, forrige uke.

– Det som skjer nå, er total galskap og jeg er uenig med måten Odinga bruker de fattige for egen vinning. Han ankommer i en skuddsikker bil mens han ber folket om å kjempe gatelangs. Som leder burde han ha gjort dette på egen hånd og løst det via dialog, sier Mwangi.

Også hun er blitt sterkt preget av økte priser på bensin, gass og dagligvarer, og fordømmer utviklingen i landet.

– Jeg har en fulltidsjobb, men har ikke lenger råd å handle råvarer som tidligere. Mange bileiere må nå ta bussen til jobb. Krisen preger alle, sier hun.

- Alle er klare for revolusjon!

Mwangi håper på endring, særlig hva gjelder de høye matvareprisene, men stiller seg tvilende til at demonstrasjoner er løsningen.

– Den eneste som vinner på protestene, er Odinga. De fattige drar hjem til tomme hus.

Sittende president Ruto, som for tiden er på reise i Europa, har oppfordret sin rival til å stoppe urolighetene.

– Jeg sier til Raila Odinga at hvis han har et problem med meg, bør han møte meg og slutte å terrorisere landet, har han uttalt til en rekke medier.

Tilbake i Kibera møter vi utallige ungdommer som for tiden snakker mest om politikk og deler sine tanker om en usikker fremtid.

– For oss handler ikke dette om Ruto versus Odinga. Dette er en kamp for våre liv. Vi krever rettferdighet og vi trenger jobber. Vi kommer til å fortsette å protestere til vi ser endring. Alle her er klare for revolusjon og det bygger opp til det, sier en av ungdommene, Ali Yusuf.

Powered by Labrador CMS