Burkina Fasos utdanningsminister Stanislas Ouaro (med maske) under det første møtet i den nasjonale komiteen for korona-smitte 19. mars. Han har senere bekreftet at han er smittet med viruset. Foto: Olympia de Maismot / AFP / NTB scanpix

Korona-smittet regjering skal lede landet ut av dyp krise

Situasjonen i Burkina Faso forverrer seg raskt. Humanitære organisasjoner advarer om at én million kan bli internt fordrevne. Og nå begynner effektene av koronaspredningen å merkes. Seks ministre i regjeringen er allerede smittet.  

Publisert

Burkina Faso er et av verdens aller fattigste land. I tillegg er det blant de mest urolige. Vold og terror har ført til at hundretusener av mennesker er drevet på flukt internt i landet det siste året.

Lenge var landet en relativt fredelig del av Sahel-regionen. Nå forverres situasjonen i landet raskt, blant annet påvirket av konfliktene med islamistiske og separatistiske opprørsgrupper i nabolandet Mali.

Mot slutten av 2018 fantes det nesten 48 000 internflyktninger i det vestafrikanske landet. Ett år senere er tallet mer enn tidoblet: 780 000 er internt fordrevne i Burkina Faso.

Trusler og likvideringer

- Burkina Faso har tidligere vært ’det rolige landet i midten‘, mellom Niger og Mali. I løpet av det siste året har det blitt det verste av de tre. Det har vært mange angrep, som har kommet stadig nærmere hovedstaden Ouagadougou, forteller Tina Kristine Sødal, generalsekretær i Strømmestiftelsen, til Bistandsaktuelt.

Strømmestiftelsen har drevet prosjekter i Burkina Faso i 20 år, i samarbeid med lokale partnere.

Det viktigste arbeidet den norske organisasjonen støtter er såkalte hurtigskoler, som undervisningsmessig tilsvarer "tre år på ni måneder", til de som har falt utenfor det alminnelige skolesystemet.

Etter at alt skoler og universiteter ble koronastengt og et delvis portforbud ble innført 23. mars, har ikke hurtigskolene kunnet fortsette. Strømmestiftelsens partnere har jobbet mer med informasjon om helse og hygiene i denne perioden.

- Arbeidet er satt på vent

- Mye av vårt arbeid er satt på vent. Vi har ekstra hygienetiltak. Vi er i tett, daglig dialog med våre partnere. Nedstengingen skaper blant annet problemer for folk med å skaffe mat. Det er en noe vi ikke kjenner på kroppen på samme måte i Norge.

Per 31. mars har Burkina Faso 246 personer som har testet positivt på COVID-19, ifølge WHO. 12 er døde så langt. Landet ligger dermed på en bekymringsfull tredjeplass i regionen - etter Sør-Afrika og Algerie.

Koronasmitten kommer på toppen av en allerede vanskelig situasjon. Fattigdom og mangel på infrastruktur er problematisk i utgangspunktet. Terrortrusler og hundretusener på flukt gjør alt akutt verre. Koronasmitten forverrer alle problemene som var der allerede.

- Da skolene og universitetene ble stengt på grunn av smittefaren 23. mars, var 2410 skoler i landet stengt fra før på grunn av sikkerhetssituasjonen. Dette rammet 318 000 elever og 9800 lærere. Jihadistene er veldig mot at folk får utdanning. Det er stadig trusler mot skoler, og også rene likvideringer av lærere, sier Sødal.

"Speed-schools" er Strømmestiftelsens hovedsatsing i Burkina Faso. Etter at alt ble koronastengt, har ikke hurtigskolene kunnet fortsette. Foto: Strømmestiftelsen

Bølge av død

Mange av de fordrevne befinner seg i usikre områder med høy militær aktivitet, der dårlig sikkerhet gjør at nødhjelpsorganisasjonene ikke når frem med hjelp. Samtidig kan tallet på internt fordrevne stige til over én million i løpet av de neste par månedene, advarer Leger uten grenser.

Organisasjonen forbereder seg på at hundretusenvis av mennesker vil trenge hjelp. Perioden mellom juni og oktober er den mest sårbare perioden, da det vanligvis er stor utbredelse av malaria og dårlig matsikkerhet i Sahel-regionen. I tillegg er det usikkert hvordan koronasmitten vil prege landet etter sommeren.

«Muligheten vi har for å hindre en drastisk forverring av situasjonen er akkurat nå. Vi har en periode på bare noen få måneder til å iverksette massiv nødhjelp og hindre bølgen av død som antakelig vil begynne i juni. Det innebærer å distribuere tilstrekkelig med vann, mat, næringstilskudd og tilgang til helsetjenester», skriver organisasjonen i en pressemelding.

Isabelle Defourny, programdirektør i Leger uten grenser, besøkte landet rett før koronatiltakene ble satt inn. I et intervju på organisasjonens nettsider sier hun at sikkerhetssituasjonen gjør det ekstremt utfordrende å drive deres operasjoner.

- Den raske forverringen av denne krisa har overrasket nødhjelpsorganisasjoner i felt, og det er åpenbart at det ikke er tilstrekkelig hjelp å få. Den massive tilstedeværelsen av fordrevne setter også press på infrastrukturen i byene de har flyktet til. Helsevesenet er på knærne. De fleste medisinske tilbudene i Sahel, Centre-Nord og Nord-distriktene har enten stengt eller er bare så vidt i stand til å fungere.

Overskygges av korona

De pågående konfliktene og koronasmitten kan gripe inn i hverandre og forverre hverandre. Situasjonen blir ikke bedre av at regjeringen i landet selv er rammet av koronaviruset. Seks ministre har foreløpig blitt smittet. Det gjelder statsrådene for transport, utdanning, utenriks, handel, gruvedrift og regional administrasjon. Også den amerikanske ambassadøren har blitt smittet.

Leger uten grenser frykter at Covid 19-pandemien vil overskygge alle andre nødsituasjoner. Organisasjonen er bekymret for at nødhjelp vil bli hindret av reiserestriksjoner og andre tiltak for å begrense smitte.

På den annen side bidrar konflikten til at helsevesenet er dårligere rustet til å takle smitten. Lederen for Røde Kors‘ delegasjon i landet, Laurent Saugy, uttalte nylig at konflikten har hatt alvorlige konsekvenser for landets helsetjenester.

1,5 millioner har fått svekket helsetilbud

- Omkring halvannen million mennesker har fått tilgangen til helsetjenester stoppet eller betydelig redusert fra i fjor, på grunn av opptrappingen av volden, sa Saugy.

Jerry-Jonas Mbasha, koordinator for Verdens Helseorganisasjon i Burkina Faso, sier at et dårlig utbygget helsevesen som blir hindret i å fungere av konflikten kan gjøre koronapandemien langt verre.

- I verste fall kan vi se dødelighetstall fem eller ti ganger høyere enn det globale gjennomsnittet, uttaler Mbasha til Al-Jazeera.

Powered by Labrador CMS