Ramaphosa advarte Biden mot å straffe afrikanske land
Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa og USAs president Joe Biden er enige om å styrke samarbeidet, men Ramaphosa advarte den amerikanske presidenten mot å straffe afrikanske land for å ha bånd til Russland.
Biden-administrasjonen har vendt blikket mot Afrika etter å ha blitt overrasket over noen afrikanske lands manglende vilje til å fordømme Russland over invasjonen av Ukraina, som førte med seg unison fordømmelse og sanksjoner fra vestlige land.
Ramaphosa besøkte Det hvite hus fredag, uker etter at USAs utenriksminister Antony Blinken besøkte Sør-Afrika og lovet at USA vil høre mer på afrikanerne.
– Vi er nødt til å sørge for at vi virkelig forstår hverandre. Vårt partnerskap er essensielt, sa Biden da han tok imot Ramaphosa i Det ovale kontor.
Ramaphosa sa at han ønsket å styrke samarbeidet om sikkerhet, inkludert i nabolandet Mosambik, og klimaendringer. Videre takket han USA for den «betydelige støtten» i forbindelse med koronapandemien, da amerikanerne donerte 1,1 milliarder vaksinedoser.
Advarsel
– Besøket handler om å styrke forholdet mellom Sør-Afrika og USA, sa Ramaphosa, og la til at USA har en nøkkelrolle i spørsmål om sikkerhet på hele det afrikanske kontinentet.
Men han advarte Biden mot et lovforslag som er godkjent i Representantenes hus, som ber om en strategi for å imøtegå Russlands innflytelse i Afrika.
Ramaphosa sa at afrikanere ikke bør straffes for å ha vært historisk alliansefrie i stormaktsspillet.
– Det tror jeg vil skade Afrika og marginalisere kontinentet, sa han til journalister etter møtet med Biden.
– Vi bør ikke bli fortalt av noen hvem vi kan assosiere oss med, la han til.
Apartheid-historie
Flere amerikanske regjeringer har brukt mye energi på å forsøke å konkurrere med Kina om innflytelse i Afrika. Beijing er kontinentets fremste handelspartner. Men den russiske invasjonen av Ukraina har komplisert bildet, da mange land ikke har ønsket å følge den vestlige linjen med press mot Putin-regimet.
USA har forsøkt å fremheve Ukraina-krigens innvirkning på de stigende matprisene. Ukraina var en av Afrikas fremste kornleverandører. Russland har svart med å skylde matmangelen på vestlige sanksjoner.
Sør-Afrikas utenriksminister Naledi Pandor avviser at landet er nøytrale, men sa at det er «årsaker bak perspektivene som finnes, og man bør aldri, synes jeg, prøve å late som det ikke er historier».
Hun viste til Sovjetunionens støtte til anti-apartheid-styrker, og samarbeidet dette med vestlige land som samarbeidet med regimet som jobbet for det hvite overherredømmet i Sør-Afrika.
– Jeg synes vi har vært ganske tydelige på at krigen, slik vi ser det, ikke tjener noen, og at vi mener de inhumane handlingene vi har sett bli begått mot det ukrainske folk ikke kan forsvares av noen, sa Pandor tidligere i uka.