Afrikanske land vil utrydde aids blant barn innen 2030
Tolv afrikanske land går sammen for å utrydde aids blant barn innen 2030. Det skal gjøres ved hjelp av utbredt hiv-testing, behandling og prevensjon.
Ifølge FN-programmet UNAIDS dør det et barn av aids-relaterte årsaker hvert femte minutt. I fjor vedtok FN-organisasjonen 2030-målet, og onsdag fikk det oppslutning fra tolv afrikanske land under et møte i Dar es Salaam i Tanzania.
De tolv landene er Angola, Kamerun, Elfenbenskysten, Kongo, Kenya, Mosambik, Nigeria, Sør-Afrika, Tanzania, Uganda, Zambia og Zimbabwe.
Kun halvparten av verdens hivsmittede barn får bremsemedisiner som gjør at hivsmitten ikke utvikler seg til aids. Til sammenligning får tre av fire hivsmittede voksne slike medisiner.
– En kamp som kan vinnes
UNAIDS-sjef Winnie Byanyima sier hun har håp om at målet kan nås.
– Dette er en kamp som kan vinnes. Det er en kamp for våre barn, sa hun i forbindelse med onsdagens møte.
WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus er også optimist.
– Vi har alle verktøyene vi trenger for at dette skal bli virkelig, men vi trenger engasjementet og handlingene deres, sa han til møtedeltakerne.
Den nye planen innebærer hiv-testing av små barn, økt behandling for hivsmittede gravide kvinner, forebygging av hivsmitte blant ammende kvinner og økt innsats for at kvinner skal ha tilgang til helsetjenester.
Fire grunnpilarer
Det var i august i fjor at det ble lansert en ny allianse som har som mål å få slutt på aids hos barn innen 2030.
Alliansen består av ulike FN-byråer, sivilsamfunnsgrupper, regjeringer og internasjonale partnere, og har kommet frem til fire grunnpilarer for kollektiv handling:
- Lukke behandlingsgapet blant ammende ungdomsjenter og -kvinner som lever med hiv og optimalisere kontinuiteten i behandlingen.
- Forebygge og oppdage nye hivinfeksjoner blant gravide og ammende ungdomsjenter og kvinner.
- Fremme tilgjengelig testing, optimalisert behandling og omfattende omsorg for spedbarn, barn og ungdom som er utsatt for og lever med hiv.
- Ta tak i likestilling, og de sosiale og strukturelle barrierene som hindrer tilgang til tjenester.