Zimbabwe:
Arbeidere hevder de jobber under slavelignende forhold i kinesiske teglverk
Arbeidere forteller at de blir banket opp og pisket av sine kinesiske sjefer på teglverket Bistandsaktuelt besøker i Harare. I mangel på alternativer velger de likevel å bli.
Peter Mwaura (35) forteller at han tidligere i år ble banket opp av sin kinesiske sjef på det kinesiske teglverket Yeng Bricks i Harare. Deretter ble han tvunget til å jobbe uten pauser resten av dagen.
Mwaura er ikke alene. Også Nyari Sigauke (27), som jobber ved samme bedrift, sier hun ble banket opp og skadet da hun klaget over den lave lønna forrige måned.
Hun forteller at hun ikke fikk sparken, men måtte på sykehus for å få behandlet skadene hun fikk da den kinesiske sjefen pisket henne. Lønnstillegget hun ba om kom aldri.
I stedet må hun og andre arbeidere ved det kinesiske teglverket klare seg på 60 dollar i måneden, for å jobbe i den brennende heten fra ovnene der mursteinene produseres.
Får ikke verneutstyr
Frem til Bistandsaktuelts første besøk hos firmaet forteller Mwaura at han har måttet jobbe uten verneutstyr, noe flere av arbeiderne fremdeles gjør, der de håndterer glovarm, nybrent murstein uten hansker.
– Vi har verken hansker eller fottøy. Klærne vi bruker er våre egne. Vi får ikke egne arbeidsklær for våre kinesiske sjefer bryr seg ikke. De bryr seg bare om produksjonen, ikke om hvordan vi har det, sier Mwaura.
Lyver om mishandling og dårlig lønn
Den kinesiske sjefen for Yeng Bricks, der Mwaura og Sigauke arbeider, bekrefter at produksjonen er førsteprioritet. Men sjefen beskylder de to arbeiderne for å lyve om arbeidsforholdene.
– Vi vil ha produksjon, mer produksjon og flere mursteiner her. Disse arbeiderne lyver til deg om mishandling og dårlig lønn, sier Chung Lee.
Yeng Bricks er ett av flere kinesiske teglverk i den tett befolkede bydelen Dzivarasekwa i Harare.
Menneskerettsaktivister hevder arbeid under slavelignende forhold er utbredt og ukontrollert i de kinesiske teglverkene, der lokale arbeidere som Mwaura og Sigauke må jobbe under enormt harde arbeidsforhold.
– Arbeidere blir banket opp av sine kinesiske sjefer, og de må jobbe inne i veldig varme ovner med bare hender, sier menneskerettsaktivisten Elvis Mugari.
Harde kår
Boforholdene ved teglverkene er bygd opp av halvbrent murstein dekket med leire, med ødelagte dører og gamle, rustne bølgeblikktak. I disse falleferdige rønnene blir arbeiderne innkvartert med sine familier.
Når det regner, må de sitte tett inntil hverandre, fordi takene lekker, forteller Sigauke.
Det finnes ikke skoler eller fritidstilbud for arbeidernes barn.
Sanitærforholdene er også dårlige i de provisoriske skurene uten rennende vann, til tross for at teglverkene har vært i drift i tiår, ifølge de to arbeiderne.
Mangel på alternativer
Med en arbeidsledighet på 90 prosent i Zimbabwe, har mange ikke annet valg enn å slite i de kinesiske teglverkene.
– Lokale er desperate etter arbeid og er derfor villige til å jobbe med lav lønn hos vår tids kinesiske slavedrivere, sier Japhet Moyo, generalsekretær i fagforeningen Zimbabwe Congress of Trade Unions (ZTCU).
– Kinesiske arbeidsgivere bruker den katastrofale økonomiske situasjonen i Zimbabwe til å utnytte arbeiderne i teglverkene. For kineserne er lokalbefolkningen bare en kilde til billig arbeidskraft, sier Moyo.
En av arbeiderne, Denis Muvara (34), hevdet han ble tvunget til å kjøre store, spesialbygde kinesiske trillebårer, med lastekapasitet på 600 kilo eller om lag 200 mursteiner, inn og ut av de store ovnene der mursteinene produseres.
Har skapt diplomatiske utfordringer
Fagforeningsfolk som Moyo har kommet med rapporter om slaveliknende forhold ved de kinesiske teglverkene i landet. Det har skapt diplomatisk spenning mellom Kina og Zimbabwe.
Kinas ambassade i Harare har avvist anklagene i media og samtidig beskyldt fagforeningen ZCTU for å drive en svertekampanje mot kinesiske investorer i Zimbabwe.
«Vennskapet og samarbeidet mellom Kina og Zimbabwe vil ikke bli svekket av falske beskyldninger fra enkeltpersoner eller grupper. Forsøkene på å undergrave det gode forholdet mellom Kina og Zimbabwe styrker motivasjonen vår for å utvikle et vennskapelig og fruktbart samarbeid mellom våre to land», heter det i uttalelsen fra den kinesiske ambassaden.
Videobevis
Men Japhet Moyo fra ZCTU slår tilbake.
– Påstandene om mishandling av arbeidere ved kinesiske-eide selskaper er godt dokumentert, også med flere videoopptak som sirkulerer på sosiale medier. De viser arbeidere som blir banket opp av sine kinesiske sjefer, noe som helt klart er ulovlig, sier Moyo.
Fagforeningslederen sier at regjeringen er kjent for å være svært opptatt av sin «Look East»-politikk, for å utvikle et godt forhold til den økonomiske supermakten Kina, og har ikke foretatt seg noe av betydning, selv om de er klar over overgrepene.
Zimbabwes arbeidsminister Paul Mavhima sier at de ikke er i tvil om at historiene om arbeidere som er blitt dårlig behandlet eller skadet i enkelte kinesiske selskaper stemmer.
– Det er et spørsmål vi har diskutert i regjeringen etter at jeg tok det opp, sier han.PS