Oljeproduksjon utenfor kysten av Angola.

Statoil om Angola-skandalen: Ikke vårt ansvar

715 millioner kroner utbetalt fra Statoil i Angola er ikke brukt til det avtalte formålet. Statoil mener bruken av pengene ikke er det norske oljeselskapets ansvar.

Publisert

Hvor er det blitt av de 420 millionene som Statoil siden 2012 har betalt inn for byggingen av et forsknings- og teknologisenter i Angola?

– Disse midlene er betalt til Sonangols offisielle kontoer i Angola. I henhold til avtalen har Sonangol ansvar for planlegging og bygging av senteret. Vi er ikke fornøyd med den manglende fremdriften og kommer til å fortsette å be om informasjon, sier Statoils landdirektør i Angola, Marc Courtemanche.

Sammen med en gruppe norske journalister møter NTB Courtemanche og informasjonssjef Knut Rostad på Statoils kontor i Angolas hovedstad Luanda. Herfra driver selskapet sin største operasjon utenfor Norge. Daglig henter Statoil rundt 200.000 fat olje fra feltene utenfor Angolas kyst.

Øremerket

I 2011 betalte Statoil i alt 1,4 milliarder dollar for å få operatøransvaret på det såkalte Kwanza-feltet utenfor Angola. 715 millioner kroner var øremerket sosiale formål, herunder forskningssenteret.

Men så langt er det helt i det blå når – og ikke minst om – senteret vil bli bygget.

– Sonangol er kontraktsmessig forpliktet til å bruke midlene til formålene slik det er definert i avtalen, altså til bygging av et forskningssenter. Dersom det en gang skulle vise seg at Sonangol ikke oppfyller sine forpliktelser og ikke bruker midlene til avtalte formål, er ikke det nødvendigvis et brudd på antikorrupsjonslovgivningen. Men vi mener avtalen skal følges, og vi kommer til å fortsette å be om informasjon, sier Rostad.

Også flere andre utenlandske oljeselskaper har betalt inn store summer til senteret, som altså ikke finnes.

Stiller spørsmål

Fredag i forrige uke kom olje- og energiminister Tord Lien (Frp) med en redegjørelse i saken, etter krav fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Marc Courtemanche sier selskapet nå prøver alt det kan for å finne ut hvor pengene har tatt veien.

– Men det er Sonangol som har ansvaret for å oppfylle overenskomsten, sier han og påpeker at Statoil har oppfylt sin del av avtalen.

– Vår ansvar var å betale disse pengene til Sonangol.

– Hva vil skje dersom det viser seg at pengene er borte?

– Det vil jeg ikke spekulere i. Men vi vil fortsette å stille spørsmål, sier Courtemanche til NTB.

Stor utfordring

Landdirektøren sier det er en stor utfordring å jobbe i et så korrupsjonsutsatt land som Angola, som ligger i det absolutte bunnsjiktet på korrupsjonsrangeringen til Transparency International, som nummer 161 av 174 land. Samtidig er han sikker på at en negativ innstilling til korrupsjon er noe som kan eksporteres.

– Jeg er overbevist om at vi bringer med oss noe godt, sier han.

Rostad påpeker at Statoil tydelig flagger at selskapet er mot alle former for korrupsjon.

– Det er ingen andre steder vi bruker så mye ressurser på å bevise at vi ikke er involvert i korrupsjon som i Angola, sier han.

Powered by Labrador CMS