Brende varsler Angola-gjennomgang
Utenriksminister Børge Brende (H) varsler en full intern gjennomgang av Norges oljesamarbeid med Angola.
Bakgrunnen for saken er at Olje for utvikling-programmet i Angola fikk flengende kritikk i en rapport fra Chr. Michelsens institutt. Rapporten konkluderer med at det ikke er grunn til å tro at Ofu-prosjektet vil kunne oppnå de overordnede og langsiktige målsettingene i Angola.
– UD vil foreta en full intern gjennomgang av Ofu-programmet i Angola, blant annet i lys av rapporten fra CMI, skriver Brende.
Rapporten anbefalte at programmet legges ned.
– Det vil også bli bestilt ytterligere en ekstern rapport som vil være et viktig element i en vurdering av Norges fremtidige engasjement gjennom Ofu-samarbeidet med Angola, skriver Brende.
Han sier rapporten har reist viktige spørsmål.
– De tas på alvor og vil gjennom denne prosessen bli grundig besvart og fulgt opp, lover Brende.
Samtidig erkjenner utenriksministeren i sitt svarbrev at oljesamarbeidet med Angola, som har pågått siden 1987, foregår «innenfor en utfordrende ramme».
– Angola er regnet som et av verdens mest korrupte land, konstaterer Brende.
Kontrollkomiteens leder Martin Kolberg (Ap) ønsker overfor NTB ikke å kommentere innholdet i brevet før komiteen har behandlet det på sitt neste møte 1. mars.
Olje for utvikling i Angola
Ifølge Norads nettsider har Norge siden 1987 bistått Angola med å sikre at naturressursene blir utnyttet, og jobbet for at de store inntektene kommer befolkningen til gode gjennom Olje for utvikling (OfU).
Angola er nå Norges viktigste økonomiske samarbeidspartner i Afrika. Dette er grunnet et stort engasjement i oljesektoren. Statoil alene overførte i 2013 skatter til en samlet verdi av over 30 milliarder kroner til den angolanske stat. Samtidig har det i det senere tid kommet kritikk av Statoils bonusbetalinger til Angola. De kan ikke gjør rede for hvordan det angolanske statsoljeselskapet Sonangol har brukt pengene som skulle har gått til et forskningssenter.
Den norske ambassaden i Luanda undertegnet i 2014 en ny avtale med angolanske petroleumsmyndigheter. En avtale om institusjonssamarbeid ble undertegnet i 2015. Partene er det norske Olje- og energidepartementet og Angolas petroleumsdepartementet. Det er dette samarbeidet som CMI er kritisk til.
Av den norske bistanden til Angola i 2015 på vel 53 millioner kroner, mottok sivilt samfunn og forskning om lag to-tredjedeler. 16 millioner kroner gikk til formidling av norske erfaringer og kompetanseoverføring til fire ministerier i Angola: petroleumsministeriet, fiskeriministeriet, energiministeriet og justis- og menneskerettighetsministeriet.