Etiopia:
Nødhjelp kommer inn i Tigray for første gang på 100 dager
Lastebiler med matvareforsyninger og drivstoff har de siste dagene kunne kjøre inn i Etiopias krigsherjede Tigray-region.
Etter tre måneder med de facto blokade, hvor hjelpeorganisasjoner ikke har fått inn humanitær hjelp i Tigray, har lastebiler med nødhjelp endelig kjørt inn i Tigray.
Fredag ettermiddag ble det kjørt inn 500 tonn med matforsyninger og lørdag 47 000 liter drivstoff, ifølge Verdens matvareprogram (WFP). Dette er likevel langt fra nok til å møte de store humanitære behovene som følger av krigen og lange perioder med stengte grenser.
– Dette er god framgang, men det trengs mye mer. Vi trenger daglige kolonner for å dekke behovene til 5 millioner mennesker, skriver WFP på Twitter.
Det har blitt uttrykk bekymring for at Etiopias statsminister Abiy Ahmed åpner opp for at noe nødhjelp slipper inn for å lindre bekymringene til internasjonale givere, men ikke vil slippe inn de 100 lastebilene som anslås å være nødvendige hver dag, melder The Guardian.
På overtid
Lastebilene fra Verdens matvareprogram fikk først kjøre inn i Tigray-regionen over én uke etter at den etiopiske regjeringen og den væpnede opprørsgruppen Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) kunngjorde at de innfører en humanitær våpenhvile i Tigray. Dette selv om det var tiltenkt at fri flyt av humanitær hjelp kunne kjøres inn med umiddelbar virkning.
Begge parter har anklaget hverandre for å blokkere for at humanitær hjelp slipper inn.
Les også: Etiopias tidligere kvinneminister: — De ville hindre meg i å fortelle sannheten om overgrepene
Store behov
Oppimot én halv million mennesker anslås å ha dødd av følger av krig og hungersnød siden borgerkrigen i Etiopia brøt ut sent i november 2020. Og 90 prosent av regionens befolkning har et akutt behov for hjelp. I tillegg til matmangelen, er det mangel på blant annet medisiner, helsehjelp, drivstoff og telekommunikasjon, skriver the Guardian.
Les også: Krigens Etiopia: Slik lever sivilbefolkningen under blokaden