Representanter for Taliban forlot Gardermoen sent tirsdag kveld, etter å ha deltatt i møter på Soria Moria hotell i Oslo. Foto: Javad Parsa / NTB

– Tydelige krav om jenters utdanning

Her forlater Taliban-delegasjonen Gardemoen. Utenriksminister Anniken Huitfeldt sier dialogen i Oslo har vært direkte og at Norge har stilt klare krav til Afghanistans sittende regime.

Publisert

Ved 23.30-tiden tirsdag gikk delegasjonen fra Taliban om bord i flyet fra Gardermoen til Kabul, etter tre dager i Norge. Flyet tok av like før midnatt.

- Vi kom med tydelige krav om utdanning til jenter, at skolene må åpne for jentene over 12 år, om humanitær tilgang og at folk i hele landet må få tilgang til mat, medisiner og menneskerettigheter, og et mer inkluderende styresett, sier Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) tirsdag kveld.

Regjeringen har flere ganger avvist at møtene er et skritt i retning anerkjennelse. Huitfeldt omtaler samtalene som «en start» og sier dialogen har vært direkte.

- Ikke naive

Utenriksministeren understreker at det er bedre med dialog enn å sitte i Vesten og håpe det blir bedre av seg selv, men legger til at Norge ikke er naive.

- Vi tror ikke vi kommer til å endre situasjonen i Afghanistan i løpet av noen dager med samtaler i Oslo, men vi vil opprettholde kanaler som gir mulighet til å forsøke å påvirke utviklingen, sier hun.

Hun sier det også det er et framskritt at Taliban under Oslo-besøket har godtatt å ha en grundig politisk diskusjon med kvinneaktivister og meningsbærere.

Tok opp pågripelser av aktivister

Skjebnen til de to kvinneaktivistene Zaryabi Paryani og Parwana Ibrahimkhel, som ble pågrepet etter en demonstrasjon i forrige uke, har vært tema i samtaler denne uka.

Etter først å ha avvist å ha noe med saken å gjøre, ville Taliban mandag verken bekrefte eller avkrefte at de to er i deres varetekt.

Utenriksdepartementet påpeker at Taliban har de facto kontroll i Afghanistan og dermed er ansvarlig for sikkerheten til aktivistene.

- Vi har stilt veldig sterke krav når det gjelder de to fengslede kvinneaktivistene. Så får vi se om de følger opp det når de kommer tilbake til Afghanistan, sier Huitfeldt.

- Hva er kravene dere har stilt når det gjelder de to?

- Vi ønsker at de blir løslatt. Vi har sagt at vi ønsker at de blir løslatt, svarer Huitfeldt.

Vil fortsette dialogen

Hun understreker at det er bedre med dialog enn å sitte i Vesten og håpe det blir bedre av seg selv, men legger til at Norge ikke er naive.

- Vi tror ikke vi kommer til å endre situasjonen i Afghanistan i løpet av noen dager med samtaler i Oslo, men vi vil opprettholde kanaler som gir mulighet til å forsøke å påvirke utviklingen, sier hun.

Huitfeldt sier det også er et framskritt at Taliban har godtatt grundig politisk diskusjon med kvinneaktivister og meningsbærere.

- Det er en start, og det er jo første gang de møter dem, sier utenriksministeren.

- Det er starten på en politisk prosess, og vi vet jo ikke om den fortsetter, legger hun til.

Nye samtaler?

Huitfeldt mener at møtene måtte holdes i Norge for å ivareta sikkerheten til aktivistene som deltok på dem.

- Vi ønsket å bringe inn veldig mange menneskerettsaktivister, og det er tryggest her i Norge. Her har vi også regi på at samtalene foregår på den måten vi ønsker, sier utenriksministeren.

Det er uklart om det vil bli flere møter.

- Så langt har vi ikke kommet. Det gjenstår også å se hva de gjør når de kommer hjem, sier Huitfeldt.

Powered by Labrador CMS