UiOs menneskerettighetspris til bosniske krigsbarn
Prisvinnerne Ajna Jusić, Alen Muhič og Lejla Damon er født som resultat av krigsvoldtekter under Bosnia-krigen (1992–1995). De får prisen for sitt nybrottsarbeid på vegne av krigsbarn, en offergruppe som ofte blir glemt.
«The Forgotten Children of War Association (Zaboravljena djeca rata) og deres talpersoners modige stemmer kan legge grunnlag for forskning og kunnskapsutvikling som er av stor betydning for å forbedre responsmekanismene for krigsbarn internasjonalt.», skriver priskomiteen i innstillingen.
Krigsbarn, altså barn med foreldre på hver sin side i en konflikt, har ingen beskyttelse eller rettigheter nedfelt i Barnekonvensjonen, heter det i en pressemelding.
«I en verden med en rekke pågående konflikter, blant annet i Ukraina, Gaza, Sudan, Myanmar og Sahel, er disse ungdommenes stemmer mer relevante enn noen gang, heter det fra priskomiteen.
Prisvinnernes mål er, ifølge pressemeldingen, tilgang til de samme rettighetene som andre barn – heller enn å bli sett på som en indre fiende i familien og samfunnet.
De jobber for å endre lover som krever at man må oppgi fars navn for å få ulike rettigheter. Mangel på anerkjent fødselsattest skaper også mange hindringer.
Forgotten Children of War Association ønsker at krigsbarn skal bli sett, hørt og få fortelle sine historier mens mødrene fremdeles lever. De samler krigsbarn på tvers av etnisitet i et polarisert samfunn.